donations click target
donations click target

Γίνετε Μαικήνας / Μυκήνας, με το ποσό των 15 Ευρώ και λάβετε ένα ετήσιο δώρο, υποστηρίζοντας τη δραστηριότητά μας.

Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε κατάθεση
στο λογαριασμό του 3 137.

Όνομα:
3 137
Αριθμός λογαριασμού:
5080 082881 451
Τράπεζα:
PIRAEUS BANK SA
IBAN:
GR84 0172 0800 0050 8008 2881 451
SWIFT:
PIRBGRA

Στη συνέχεια παρακαλούμε στείλτε μας email στο info@3137.gr με το ονοματεπώνυμό σας και τον τρόπο πληρωμής που επιλέξατε.

F.A.R.

(FLOOR AREA RATIO) -

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ

ΜΕΡΟΣ III

Ιδέες και λύσεις για το σπίτι

Ομαδική έκθεση 

 

Στο 3 137 και 

στο διπλανό κτίριο 

(πρώην κέντρο διασκέδασης «Εναλλάξ»)

 

09 Ιουνίου- 24 Σεπτεμβρίου 2022

Ώρες λειτουργίας: 

Παρασκευή- Σάββατο 17:30–20:30 

Εγκαίνια: 
Πέμπτη 9 Ιουνίου, 18:00–21:00
 

Συμμετέχουν: 

Ειρήνη Απέργη, Εύα Βασλαματζή, Γιάννης Γκανάς, Νίκη Γκουλέμα, Γεύσεις της Δαμασκού, Εθνολογικό Μουσείο Θράκης & Αγγελική Γιαννακίδου, Μπάιρον Καλομαμάς, Ελένη Μπαγάκη, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Εύη Σουγκάρα, Θόδωρος Τζαννετάκης, Μαρία Τουμάζου, Κατερίνα Χάρου, Έλλη Χρηστάκη & Thessaloniki Design Museum (Dorothee Becker, Bruno Munari, Aldo Rossi), Hera Büyüktaşçıyan, Marc Camille Chaimowicz, Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, Claire Fontaine, Laëtitia Badaut Haussmann, Shreyas Karle, Pennie Key, Audrey-Flore Ngomsik, Amalia Pica, Viktorija Rybakova, Andreas Sell, Eric Stephany, Come to Greece gia na tin vreis (Γρηγόρης Χατζηιωαννίδης, Em Kei)

 

<- αρχείο

Το πρόγραμμα F.A.R. (Floor Area Ratio) – Συντελεστής δόμησης του 3 137, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020, ολοκληρώνεται: Στο τρίτο μέρος του προγράμματος οι χώροι του 3 137 και της πρώην μουσικής σκηνής «Εναλλάξ» αναδιαμορφώνονται ώστε να φιλοξενήσουν την ομαδική έκθεση Ιδέες και λύσεις για το σπίτι

Εμπνευσμένη από το ομώνυμο διάσημο ελληνικό περιοδικό εσωτερικής αρχιτεκτονικής και διακόσμησης, η έκθεση έχει ως αφετηρία το ζήτημα της κατοικίας και την έννοια του σπιτιού. Αφορμή της αποτελούν η εξέλιξη του αθηναϊκού διαμερίσματος και η ραγδαία μετατροπή του από κοινωνική κατάκτηση και αγαθό σε επενδυτική αξία. Η έκθεση στρέφει το βλέμμα του θεατή στην πρόσφατη ιστορία της πόλης, στη μεγάλη ανάπτυξη του τουρισμού και στα φαινόμενα εξευγενισμού που εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια. 

Τα έργα δημιουργούν αφηγήσεις για τα αντικείμενα, τους χώρους του σπιτιού, τον σχεδιασμό και τελικά πώς αυτά δημιουργούν αξίες ηθικές, κοινωνικές και οικονομικές. Για το πώς τα αντικείμενα στέκονται ανάμεσα στην τέχνη και τη διακόσμηση, πώς η λειτουργικότητα και ο σχεδιασμός αφηγούνται ιστορίες προσωπικές και συλλογικές. Ταυτόχρονα, όσο στήνεται η εικόνα –η όψη του σπιτιού–, στο βάθος διαδραματίζεται ένα χρηματιστήριο αξιών. Η ραγδαία άνοδος της τιμής ενοικίασης, η ακανόνιστη αλλαγή της αγοράς ακινήτων και οι μεγάλες επενδύσεις λαμβάνουν χώρα παράλληλα με τη διακόσμηση του σπιτιού και αλλάζουν ριζικά την εικόνα της πόλης και τη ζωή των κατοίκων της.

Η σκηνογραφία της έκθεσης αναπτύσσεται τόσο μέσα από εικαστικά έργα όσο και από χρηστικά αντικείμενα design τα οποία αναφέρονται σε αρχετυπικά οικιακά αντικείμενα, όπως η καρέκλα, το κρεβάτι, το φωτιστικό, το χαλί, κ.ά. Τα αντικείμενα στήνονται στους εκθεσιακούς χώρους με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν ενότητες όπως: είσοδος/χωλ, καθιστικό, γραφείο, υπνοδωμάτιο, κουζίνα, μπάνιο, δώμα. Παράλληλα, σχολιάζουν τον τρόπο που ζούμε στα διαμερίσματα, όπως και το πώς προβάλλονται η ταυτότητα και η κοινωνική μας θέση μέσα στον χώρο του σπιτιού. Επιλεγμένο ερευνητικό υλικό συμπληρώνει τα ερωτήματα που τίθενται μέσα από την έκθεση Ιδέες και λύσεις για το σπίτι.

------

Παράλληλο πρόγραμμα: 

Εργαστήριο παραγωγής σαπουνιών από φλούδες πορτοκαλιού και ξενάγηση στην έκθεση  

Το Σάββατο 18 Ιουνίου, παράλληλα με την έκθεση και στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγράμματος Studiotopia, στο οποίο συμμετέχει το 3 137, διοργανώνουμε ένα εργαστήριο για παιδιά πάνω στο θέμα της κυκλικής οικονομίας. Το εργαστήριο έρχεται να συμπληρώσει έναν από τους άξονες της έκθεσης, που αφορά τον σχεδιασμό της κατοικίας και τις υποδομές, προτείνοντας οικολογικούς τρόπους κατανάλωσης ενέργειας και διαχείρισης απορριμμάτων. 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:
https://www.onassis.org/el/whats-on/orange-peel-soap-making-workshop

------

Σε συνέχεια της έρευνας που πραγματοποίησε το 3 137 –από το 2019 μέχρι το 2021– σχετικά με ζητήματα της εργασίας στον χώρο της τέχνης, τα εργασιακά δικαιώματα των καλλιτεχνών και τη δημιουργία ενός δίκαιου πλαισίου αμοιβών, η ομάδα του 3 137 προτείνει και ακολουθεί μια πάγια πολιτική αμοιβών που ανταποκρίνεται στην κλίμακα και στον ετήσιο οικονομικό του προϋπολογισμό. Η έρευνα παρουσιάστηκε σε διαφορετικές εκδηλώσεις και μέρος της έχει δημοσιευτεί στην έκδοση Around Labor, Art, and the Auratic Condition (This is Not a Love Song) με διεθνή διανομή. Όλοι/ες οι συμμετέχοντες, συνεργάτες και συντελεστές της έκθεσης εργάστηκαν στο πλαίσιο του ερευνητικού αυτού έργου έναντι χρηματικής αμοιβής. Οι αμοιβές για την παραγωγή νέου έργου διαφοροποιούνται από τις αμοιβές για παρουσίαση υπάρχοντος έργου. Τα έξοδα παραγωγής καλύπτονται για όλες τις συμμετοχές στην έκθεση.

------

Συντελεστές

Επιμέλεια: 3 137  

Συντονισμός παραγωγής & επικοινωνία: Ναταλία Μαυρίδου 

Εκτέλεση παραγωγής: Robin Cognez 

Συγγραφή κειμένου έκθεσης: Μυρτώ Γερουλάνου και 3 137 

Συγγραφή συνοδευτικού κειμένου έκθεσης: Πάνος Φουρτουλάκης

Μεταφράσεις (ΕΛ-ΕΝ): Κατερίνα Κεχαγιά-Αργυροπούλου 

Εικόνα επικοινωνιακού υλικού έκθεσης: Έρικα Σκούρτη 

Σχεδιασμός οπτικής ταυτότητας F.A.R.: Typical Organization 

------

Θερμές ευχαριστίες στον Μίνω Πανάγο και στις/ους:  Κέλυ Τσιπνή-Κολαζά, Κώστα Στασινόπουλο, Proyectos Ultravioleta + Stefan Benchoan, Herald St, Hot Wheels Athens, Rodeo Gallery, Salma Tuqan, Eleftheria Tseliou Gallery, Ελένη Ρήγα, Ella Bernard, Σταμάτη Κοντό, Νόρα Σακελλαρίδου, Έλενα Κεχαγιά, Διοχάντη, Αλεξάνδρα Μουρτζίνη, Melissa Blanchflower, Cabinet Gallery, Άλκη Καφετζή, Ορέστη Αθανασόπουλο, Ελεάννα Παπαθανασιάδη.

------

* Στον εξωτερικό χώρο του 3 137 παρουσιάζονται τα έργα του Can Altay, της Ζωής Γιαμπουλντάκη, του Κωστή Βελώνη και της Διοχάντης που είχαν δημιουργηθεί για το πρόγραμμα FAR RADIO τον Δεκέμβριο του 2020.

------

Η έκθεση Ιδέες και λύσεις για το σπίτι πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.), καθώς και με την υποστήριξη από το Outset Contemporary Art Fund Greece και τους Μαικήνες / Μυκήνες (το σχήμα μελών του 3 137).