donations click target
donations click target

Γίνετε Μαικήνας / Μυκήνας, με το ποσό των 15 Ευρώ και λάβετε ένα ετήσιο δώρο, υποστηρίζοντας τη δραστηριότητά μας.

Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε κατάθεση
στο λογαριασμό του 3 137.

Όνομα:
3 137
Αριθμός λογαριασμού:
5080 082881 451
Τράπεζα:
PIRAEUS BANK SA
IBAN:
GR84 0172 0800 0050 8008 2881 451
SWIFT:
PIRBGRA

Στη συνέχεια παρακαλούμε στείλτε μας email στο info@3137.gr με το ονοματεπώνυμό σας και τον τρόπο πληρωμής που επιλέξατε.

Ένα εγχειρίδιο για να

παρατηρείς τα αστέρια

σε ένα κεραμικό πιάτο

Δείπνα σε 3 πράξεις

Σε συνεργασία με

το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

2018


<- αρχείο

Πρόκειται για μια συνεργασία ανάμεσα σε μια ανεξάρτητη καλλιτεχνική πρωτοβουλία και ένα μουσειακό θεσμό που σκοπό έχει να αναδείξει νέους τρόπους συζήτησης, συνέργειας, συνεργασίας και καλλιτεχνικής παραγωγής ανάμεσα σε πολιτιστικές κινήσεις και θεσμούς στην πόλη της Αθήνας. Έχει πειραματικό χαρακτήρα και επιχειρεί να προκαλέσει απροσδόκητες και πρωτότυπες συναντήσεις.

Μια σειρά καλλιτεχνικών δείπνων που συνδέονται σπονδυλωτά. Αφορμή στέκεται η συλλογή προϊστορικής εποχής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, η ιστορία δημιουργίας του και το αντίκρισμα-καθρέφτισμα του κυκλαδικού πολιτισμού σήμερα. Η κυκλαδική τέχνη είναι η έμπνευση που στέκεται κάθε φορά διαφορετικά σαν τόπος, κληρονομιά, αφήγηση, αφαίρεση, πριμιτιβισμός, τοπίο, φανταστικός προορισμός.

Η σειρά αναπτύσσεται σε 3 αυτοτελείς πράξεις και πραγματοποιείται σε συνεργασία του ανεξάρτητου καλλιτεχνικού χώρου 3 137 με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Τα τρία έργα-δείπνα επιμελούνται ξεχωριστά οι καλλιτέχνες Πάκυ Βλασσοπούλου, Χρυσάνθη Κουμιανάκη και Κοσμάς Νικολάου σε στενή συνεργασία με το μουσείο και τους ανθρώπους του. Με πρωταγωνιστή το φαγητό προβάλλεται η συλλογή, η ταυτότητα της, οι υφές και οι αφηγήσεις των Κυκλάδων, ο μοντερνισμός, ο τρόπος που έχουν επαν-ανακαλυφθεί οι Κυκλάδες τον 20ο αιώνα καθώς και πως όλα αυτά αντηχούν το 2017. Νέες ιδέες εμπνεύσεις και διαδρομές ξεκινούν.

Το πρώτο δείπνο μας υποβάλει σε μια μυστηριακή ατμόσφαιρα αναδεικνύοντας την τελετουργική πλευρά καθημερινών πράξεων. Στη συνέχεια το επόμενο μας μεταφέρει στο σύμπαν της αφαίρεσης με οδηγό τα συστήματα και τις συνήθειες του μοντέρνου τρόπου ζωής, ενώ η τελευταία πράξη διαδραματίζεται μέσα σε μια θαλασσινή σκηνογραφία στο κέντρο της Αθήνας.

Πρώτη πράξηΠάκυ Βλασσοπουλου

(22 / 23 Ιανουαρίου 2018)

Με αφορμή την κεραμική τέχνη αρχαίων πολιτισμών, η Πάκυ Βλασσοπούλου κατασκευάζει αντικείμενα που επαναπροσδιορίζουν την κλασική φόρμα ενός επίσημου δείπνου. Το design συναντά τον πριμιτιβισμό και τα αντικείμενα διεκδικούν ακόμα μία ιδιότητα, πέρα από την χρηστική, την λατρευτική. Μέσα από απρόσμενα επεισόδια, το δείπνο εξελίσσεται σε μια ιεροτελεστία που μας καλεί να διαχειριστούμε αρχέγονες συνήθειες. Σκεύη σερβιρίσματος, υλικά, πιάτα και συνδαιτυμόνες τοποθετούνται σε μια νέα αλληλουχία τόσο γνωστή, όσο και πρωτόγνωρη.

Δεύτερη πράξη: Χρυσάνθη Κουμιανάκη

(23-24 Απιλίου 2018)

Κόβουμε / Προσθέτουμε / Ανακατεύουμε / Ανα διαστείματα δοκιμάζουμε.

Το δείπνο είναι ένας διαυλος επικοινωνίας από την παραγωγή του μέχρι την επιτέλεση του. Με εναρκτήριο τον Τσελεμεντέ και τα βίντεο μαγειρικής, η Χρυσάνθη Κουμιανάκη φτιάχνει ένα σύστημα οδηγιών και καλεί τον μάγειρα Fahd Hassan Kassem να το ερμηνεύσει και να δημιουργήσει το δικό του μενού. Κινήσεις, σχήματα και χρώματα γίνονται μέρος ενός νέου λεξιλογίου και ενός διαδραστικού γεύματος, ανοικτού προς ανάγνωση και ερμηνεία από τους καλεσμένους. Σας προσκαλούμε να γίνετε μέρος μιας αλυσίδας μεταφράσεων και οδηγιών με κοινό στόχο μια καινούρια γεύση και μια ξεχωριστή εμπειρία!

 

Τρίτη πράξη: Κοσμάς Νικολάου (tba)