donations click target
donations click target

Γίνετε Μαικήνας / Μυκήνας, με το ποσό των 15 Ευρώ και λάβετε ένα ετήσιο δώρο, υποστηρίζοντας τη δραστηριότητά μας.

Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε κατάθεση
στο λογαριασμό του 3 137.

Όνομα:
3 137
Αριθμός λογαριασμού:
5080 082881 451
Τράπεζα:
PIRAEUS BANK SA
IBAN:
GR84 0172 0800 0050 8008 2881 451
SWIFT:
PIRBGRA

Στη συνέχεια παρακαλούμε στείλτε μας email στο info@3137.gr με το ονοματεπώνυμό σας και τον τρόπο πληρωμής που επιλέξατε.

To find the words again and

hear the silences

Πρόγραμμα προβολών και συζήτηση

Επιμέλεια: Marta Federici

Καλεσμένη Επιμελήτρια στο 3 137

 

Συμμετέχουσες/χοντες καλλιτέχνες: 

Basma Alsharif

Hera Büyüktaşcıyan

Maria Iorio και Raphaël Cuomo

Neritan Zinxhiria

 

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024,

19:00-21:00

στο Enterprise Projects

Χαλκηδόνος 56 - 58, 115 27,

Αμπελόκηποι, Αθήνα


<- αρχείο

 

Το "To find the words again and hear the silences" είναι ένα πρόγραμμα προβολών σε επιμέλεια της Marta Federici, το οποίο παρουσιάζει τέσσερα έργα που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία δεκαπενταετία από καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν την κινούμενη εικόνα για να ανιχνεύσουν μη γραμμικές διαδρομές στο χρόνο και στο χώρο, σαν μια προσπάθεια να ανακατασκευάσουν προσωπικές και συλλογικές μνήμες. Η εκδήλωση παρουσιάζεται από το 3 137 και φιλοξενείται στο χώρο του Enterprise Projects, την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024.

Οι προβολές ξεκινούν στις 19:00 και  θα προβληθούν οι ακόλουθες ταινίες: Deep Sleep (2014) της Basma Alsharif, Neither on the Ground, nor in the Sky (2019) της Hera Büyüktaşcıyan, The Interpreter (2009) των Maria Iorio και Raphaël Cuomo και A Country of Two (2016) της Neritan Zinxhiria. Μετά τις προβολές θα ακολουθήσει  συζήτηση μεταξύ της επιμελήτριας Marta Federici και του σκηνοθέτη Neritan Zinxhiria.

Το πρόγραμμα προβολών αποτελεί μέρος της έρευνας που πραγματοποίει η Marta Federici, το οποίο έχει αναπτυχθεί με την υποστήριξη του προγράμματος του Ιταλικού Συμβουλίου και της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονης Δημιουργικότητας του Ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού με στόχο την προώθηση της σύγχρονης ιταλικής τέχνης στον εξωτερικό. Η εκδήλωση με τίτλο Geografie dei sé / Geographies of the Selves, διερευνά την παραγωγή εικόνων και την επεξεργασία αφηγήσεων σε έργα βίντεο και πειραματικές ταινίες που αναπαριστούν μεταβαλλόμενα εδάφη στην περιοχή της Μεσογείου. Διερωτώμενη για τον ρόλο και τις δυνατότητες των καλλιτεχνικών πρακτικών να γίνουν μάρτυρες των έντονων διαδικασιών αλλαγής που μεταβάλλουν την κοινωνική και φυσική διαμόρφωση αυτής της περιοχής, η έρευνα αναπτύσσει προβληματισμούς σχετικά με θέματα όπως η κατασκευή ηγεμονικών αφηγήσεων, το τοπίο ως σφαίρα επεξεργασίας της αίσθησης του ανήκειν και η ανθρώπινη ικανότητα να αναπαριστά και να κατοικεί/περιηγείται στη χωροχρονική διάσταση.

Τα έργα που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της έκθεσης  "To find the words again and hear the silences" ξεδιπλώνουν γεωγραφίες, βιωματα και  εμπειρίες, εξερευνώντας την αίσθηση της μετατόπισης, της απομάκρυνσης και της ύπαρξης σε οριακούς χώρους και καταστάσεις: ούτε στο έδαφος ούτε στον ουρανό, ούτε στο παρελθόν ούτε στο παρόν, ούτε ριζωμένα ούτε υψωμένα - παραθέτοντας τα λόγια του Büyüktaşcıyan. Ανακατασκευάζοντας αποσπασματικές αφηγήσεις που εναλλάσσονται με λήψεις τοπίων, ονειρικά οράματα, αρχειακές φωτογραφίες, home movies, ποιητικούς διαλογισμούς και καταγραφές μιας συζήτησης που έλαβε χώρα σε ένα καφέ, τα έργα των καλλιτεχνών συνθέτουν ένα ταξίδι που διασχίζει διαφορετικές χώρες και θάλασσες και συνυφαίνει αποσπάσματα ιδιωτικών ιστοριών και δημόσιων μαρτυριών. Αρχαίοι τόποι και ερείπια γίνονται χώροι απήχησης των σημερινών συνθηκών διαβίωσης, καθώς οι εικόνες και οι λέξεις προκαλούν σενάρια μιας κοινής σύγχρονης κοινωνικοπολιτικής ιστορίας.


 

Πρόγραμμα 

19:00-19:10 Παρουσίαση

19:10-20:20 Προβολές

Σειρά προβολών:

Basma Alsharif, Βαθύς ύπνος, 12'45''

Hera Büyüktaşcıyan, Ούτε στο έδαφος ούτε στον ουρανό, 10''.

Maria Iorio και Raphaël Cuomo, Ο διερμηνέας, 36''.

Neritan Zinxhiria, Μια χώρα των δύο, 9''.

20:20-21:00 Συζήτηση μεταξύ της Neritan Zinxhiria και της Marta Federici

 

 

Η έρευνα της Marta Federici με τίτλο Geografie dei sé / Geographies of the Selves χορηγείται απο το Italian Council program (2023)