Η Βένια παρουσιάζει σύντομα τον τρόπο λειτουργίας του Hellenic Film Commision και την κομβική του θέση ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και διαφορετικά παραδείγματα από την καθημερινότητα και την εμπειρία της στον οργανισμό. Αναφέρεται στον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζουν τα σωματεία των εργαζομένων στην λήψη πολιτικών αποφάσεων και κλείνοντας μιλάει για την διεθνή εμπειρία σε θέματα έμφυλης ισότητας και τη μεγάλη απόσταση που έχει να διανύσει το εγχώριο πεδίο, καθώς και τις πρακτικές που ακολουθεί το Hellenic Film Commision στο ζήτημα αυτό.
The Department of Civil Imagination (DCI) Agency in Athens. Amministrazione Trasparente OR When DCI met GABRIELA.
Στo πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικτύου RESHAPE, το 3 137 με την υποστήριξη και σε συνεργασία με το Onassis AiR επιχειρεί να στήσει έναν διάλογο για τη σύγχρονη πολιτιστική διαχείριση και πολιτική στην Ελλάδα.
Βασιζόμενο σε μια πειραματική ερευνητική μέθοδο από τη βάση, τo RESHAPE προτείνει εργαλεία για τη μετάβαση σε ένα πιο δίκαιο καλλιτεχνικό οικοσύστημα στην Ευρώπη και τη Νότια Μεσόγειο. Μέσα από συλλογικές διεργασίες σαράντα επαγγελματίες της τέχνης επιχείρησαν να απαντήσουν στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο καλλιτεχνικός χώρος σήμερα: Τέχνη και Πολιτειότητα, Δίκαια Μοντέλα Διακυβέρνησης, Η Αξία της Τέχνης στην Κοινωνία, Οικονομίες Αλληλεγγύης και Διεθνικές/Μεταεθνικές Καλλιτεχνικές Πρακτικές. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκαν από κοινού μία σειρά από «Πρωτότυπα Μοντέλα» (Prototypes) που αντικατοπτρίζουν και προκαλούν τον μετασχηματισμό του καλλιτεχνικού πεδίου προς πιο δίκαιες πρακτικές που συμβαδίζουν περισσότερο με τον κοινωνικό ρόλο των τεχνών.
Η Πάκυ Βλασσοπούλου, ιδρυτικό μέλος του 3 137, συμμετείχε στο ομάδα Art and Citizenship του δικτύου, η οποία δημιούργησε το The Department of Civil Imagination (DCI), μια πλασματική υπηρεσία που πηγάζει από τη φαντασία των πολιτών και έχει ως στόχο να μετασχηματίσει την πραγματικότητα με ποιητικό, πρακτικό και πολιτικό τρόπο. Το DCI βασίζεται στη σκέψη των adrienne maree brown και Walidah Imarisha ότι “κάθε πράξη οργάνωσης είναι επιστημονική φαντασία” (‘all organizing is science fiction’).
Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια το 3 137 έχει αναπτύξει ένα αντίστοιχο μεθοδολογικό εργαλείο, επινοώντας την GABRIELA, ένα άυλο ινστιτούτο τέχνης. H GABRIELA είναι μέρος μιας αναστοχαστικής διαδικασίας που λειτουργεί ως εργαλείο, ως υπηρεσία και ως εγχειρίδιο που θέτει ερωτήματα για τον ρόλο των ανεξάρτητων καλλιτεχνικών πρωτοβουλιών, καθώς και της εργασίας που περικλείεται σε αυτές. Η οργανωτική δομή της GABRIELA οικειοποιείται εταιρικές στρατηγικές, όπως η διοίκηση, η διαχείριση, τo branding και οι καμπάνιες επικοινωνίας, που καταλαμβάνουν τον δημόσιο χώρο και το Διαδίκτυο.
Με αφορμή τη συνάντηση αυτών των δύο φανταστικών οργανισμών (DCI & GABRIELA) παρουσιάζουμε μια συζήτηση, με τη μορφή σύντομων ηχογραφημένων ατομικών τοποθετήσεων, που έχει ως στόχο να βοηθήσει να σκεφτούμε και να φανταστούμε σε τοπικό επίπεδο ένα διαφορετικό οικοσύστημα τέχνης.
Συμμετέχουσες/οντες στη συζήτηση: Βένια Βέργου, Χρήστος Καρράς, Μαρίλυ Κωνσταντινοπούλου και Δήμητρα Νικολού, Δημήτρης Πασσάς, Άρτεμις Σταματιάδη, Κατερίνα Τσέλου, Εβίτα Τσοκάντα.
Οι καλεσμένες/οι κλήθηκαν να μοιραστούν ιδέες για τη συμβολή του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα στην πολιτιστική παραγωγή, για τις αξίες εκείνες που μπορούν να χτίσουν έναν κώδικα δεοντολογίας για τα άτομα που εργάζονται στον χώρο του πολιτισμού αλλά και για την επαφή του κλάδου με την κοινωνία των πολιτών.
Η συλλογή αυτή των ηχογραφήσεων είναι μια σπουδή προκειμένου να κατανοήσουμε τις ιδιαίτερες συνθήκες εντός των οποίων υπάρχει και αναπτύσσεται το καλλιτεχνικό πεδίο στην πόλη της Αθήνας, να ακούσουμε διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις και με αυτόν τον τρόπο να χαρτογραφήσουμε το κοινό έδαφος που μπορεί να υπάρχει για να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλλιτεχνικής παραγωγής και διαλόγου στην Ελλάδα. Οι απόψεις που ακούγονται είναι προσωπικές. Η επιμέλεια των ερωτήσεων προέκυψε από τη συζήτηση του 3 137 με το Onassis AiR και οι ηχογραφημένες συζητήσεις με τις/ους ομιλήτριες/ες έγιναν από τον Κοσμά Νικολάου.
Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τα ηχητικά αρχεία αλλά και να κατεβάσετε τις συζητήσεις απομαγνητοφωνημένες σε ελληνικά και αγγλικά.
O Χρήστος φέρνει στο προσκήνιο τη δυνατότητα επιρροής ενός κώδικα τιμής, πέρα από ένα κανονιστικό επίπεδο, στην ιδεολογία και τις αξίες που διέπουν μια κοινότητα. Αναφέρεται στα πρόσφατα περιστατικά βίας και στην απόσταση που χρειάζεται να διανυθεί στην Ελλάδα στο ζήτημα αυτό. Συνεχίζει παρουσιάζοντας άλλα ζητήματα ηθικής που προκύπτουν κατά την πολιτιστική παραγωγή και αναφέρεται σε θέματα όπως η ισότητα στη συνεργασία και το ζήτημα της εκμετάλλευσης, καθώς και η επιτυχία και αποτυχία, η προσδοκία για το αποτέλεσμα και το πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει την ελευθερία του δημιουργού στη συνεργασία του με θεσμούς.
·
Για τη σχέση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εντοπίζει τα κοινά και τις διαφορές τους και παρουσιάζει τη δυναμική αλλά και τη διακριτή σχέση που έχουν μεταξύ τους. Ταυτόχρονα, κάνει σαφή την προτεραιότητα που πρέπει να έχει ο δημόσιος τομέας και οι λειτουργίες του, ως κοινό αγαθό αλλά και ως τρόπος κοινωνικής εξέλιξης και θέτει ως κοινωνικό στόχο τη βελτίωση και ενδυνάμωση του.
Ο Δημήτρης μιλάει για έναν κώδικα δεοντολογίας στον κόσμο της εργασίας και παρουσιάζει τους τρόπους που μπορεί να εφαρμοστεί και να λειτουργήσει η νομοθεσία με σκοπό την προστασία των εργαζομένων από φαινόμενα βίας, καθώς και την διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Παρουσιάζει συγκεκριμένους μηχανισμούς και διαδικασίες που ακολουθεί το Φεστιβάλ Αθηνών και τέλος θίγει δυσκολίες και ευαίσθητα σημεία του θέματος και το πώς αυτά κάνουν την εμφάνισή τους, πέρα από το Φεστιβάλ, και σε άλλα εργασιακά πλαίσια στον χώρο του πολιτισμού.
·
Στην συνέχεια, τοποθετείται σχετικά με διάφορα μοντέλα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σημειώνοντας πως σε άλλους χώρους η συνεργασία αυτή έχει ιστορία 30 χρόνων, ενώ στον χώρο της τέχνης το νομοθετικο πλαίσιο είναι ελλιπες και περιορίζεται μόνο στον θεσμό της πολιτιστικής χορηγίας, ο οποίος τελικά δεν εφαρμόζεται. Κλείνοντας υπογραμμίζει τους διαφορετικούς σκοπούς του κάθε πεδίου,το κέρδος απέναντι στο δημόσιο συμφέρον, και παρουσιάζει προοπτικές συνεργασίας σε επίπεδα εκτός του οικονομικού, όπως η συμβουλευτική, η εποπτεία και η ανταλλαγή καλών πρακτικών.
Η Άρτεμις θέτει στο κέντρο της συνεργασίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα τη διεύρυνση του κοινού και τη διασπορά της τέχνης και του πολιτισμού σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. Θεωρεί την εμπιστοσύνη βασική αξία για την ανάπτυξη συνεργασιών και πιστεύει πως η εμπλοκή του πολιτισμού στη δημόσια ζωή και στον δημόσιο χώρο μπορεί να έχει θετική επίδραση στην κοινωνία με έμπρακτο τρόπο, να αλλάξει νοοτροπίες και να συμβάλει στην κοινωνική συνοχή.
·
Στην συνέχεια, μιλάει για έναν κώδικα τιμής στην πράξη. Με έμπνευση την καλλιτεχνική πράξη παρουσιάζει την ιστορία και τη στρατηγική της Outset για την ενδυνάμωση των καλλιτεχνών και των επιμελητών αλλά και την ενδυνάμωση των εργαζομένων στον οργανισμό. Φαντάζεται πρακτικές που δίνουν χώρο σε αφηγήσεις και ιστορίες που μπορεί να είναι στο περιθώριο, παραδείγματα που μπορούν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και κλείνει με αναφορές σε αντίστοιχα παραδείγματα και στην ανταλλαγή της γνώσης που πραγματοποιείται εντός του διεθνούς δικτύου της Outset.